Üretim Hatalı Araçlarda Tüketici Hakları
Aracın üretim hatasına dayalı kronik arızalar vermesi, boya dökülmesi gibi hatalar taşıması, sebebi anlaşılamayan sorunlar çıkarması vs. gibi durumlara aracın ayıplı olması denir. Genellikle bu tür hatalar araçlarda ciddi kalıcı hasarlar vermekte ve araç sahiplerini maddi yönde olumsuz yönde etkilemektedir. Yazımızda siz değerli okurlarımız için bu tür durumlar karşısında ne yapılması gerektiğini örnek kararlar üzerinden paylaşacağız.
Ayıplı Mal Nedir?
Ayıplı mal, 6502 sayılı yasa uyarınca şu şekilde tanımlanmıştır; tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya da modele uygun olmaması ya da objektif olarak sahip olması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye aykırı olan maldır.
Aracın üretim hatasına dayalı kronik arızalar vermesi, boya dökülmesi gibi hatalar taşıması, sebebi anlaşılamayan sorunlar çıkarması vs. gibi durumlara aracın ayıplı olması denir.
Araçlarda oluşan fabrikasyon hataları arasında en yaygın karşılaşılanı boya atması sorunudur. Genellikle bu tür hatalar araçlarda ciddi kalıcı hasarlar vermekte ve araç sahiplerini maddi zarara uğratmaktadır.

Ayıplı araç almış tüketicinin hangi hakları vardır?
Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
- Sözleşmeden Dönme – Bedel İadesi: Aracını iadeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönüp bayiye ödediği tüm parayı masraflarıyla birlikte (ayrıca şartlarına göre faiziyle) iade isteyebilir.
- Bedelde Ayıp Oranında İndirim: Aracını kullanmaya devam edip ayıp oranında satış bedelinden indirim isteyebilir.
- Aracın Ücretsiz Onarımı: Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
- Aracın Ayıpsız Yenisinin Verilmesi: Aracının 0 km yenisiyle değiştirilmesini isteme hakkına sahiptir.
Örneğin; aracın boyasının kalkması ve ilerlemesi boyama üretim hatasıdır ve araç satın alındığında müşterinin bunu fark etmesi mümkün değildir. Üretimden kaynaklı gizli ayıplarda zaman aşımı yoktur.
Seçimlik haklarınızı kullandırtmayan satıcıya karşı sahip olduğunuz hukuki imkanlarınız hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçin.
Emsal Kararlar
Fabrikasyon Hatası Sebebiyle Oluşan Arızanın Onarım Bedeli Tahsili:
“Yapılan inceleme neticesinde tüketicinin aracının direksiyon kolon kilidi arızası vermesi araca elektrik geldiği halde marşın basmadığı ve çalışmadığı … tüketiciden kullanıcı kaynaklı bir arıza olmadığı halde alınan 5.759,21 TL. ücretin haksız yere alındığı, Uygulanan işlemin ayıplı hizmet olduğu, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun’un 13. 14. ve 15 maddesi kapsamında değerlendirildiğinde A****** Ltd. Şti. tarafindan tüketicinin ödemiş olduğu 5.759,21 TL. ücretin tüketiciye iade edilmesi gerektiği…”
Boya Dökülmesi Sebebiyle 10 yıllık Aracın Sıfırıyla Değişimi:
“Adana Bölge Adliye Mahkemesi 5. Hukuk Dairesi, ilk derece mahkemesince alınan bilirkişi raporunda arızanın imalattan kaynaklandığının belirtildiğine dikkat çekerek, sorunun üretimden kaynaklı gizli ayıp niteliğinde olduğunu, bu ayıp karşısında da zaman aşımı süresinden söz edilemeyeceği vurguladı. Üst mahkeme emsal bir karara imza atarak, yerel mahkemenin zaman aşımı gerekçesini bozup 2012 model aracın ayıpsız misli ile değişimine ve davanın ilk derece mahkemesinde yeniden görülmesine karar verdi.”